Trafikskoleutbildningar och kurser för körkort i Bollebygd

Körkort om du bor i Borås, Hindås, Rävlanda, Landvetter, Lerum, Mark eller Härryda med omnejd.

Tobbe Trafik är en komplett trafikskola som erbjuder de kurser som behövs för att kunna ta körkort. Vi finns centralt i Bollebygd men vi tar emot körkortselever från hela vårt närområde. Vill du bli handledare så är du självfallet välkommen till oss oavsett var du åker från Borås, Hindås, Rävlanda, Landvetter, Härryda, Mark eller Lerum också. Många av våra elever som åker en lite längre sträcka passar på att övningsköra hit tillsammans med sin handledare.

Handledare – gå en gemensam kurs inför körkortet på Tobbe Trafiks trafikskola i Bollebygd

För att få tillstånd att övningsköra privat är det numera krav på att genomgå en gemensam introduktionskurs/handledarkurs för elev och handledare. Syftet med kursen är att stärka er som både handledare och elev så ni på bästa sätt kan skapa ett aktivt samarbete och på så sätt få mer effektivitet i körkortsutbildningen.

Anmäl er via knappen nedan och ange namn och personnummer på alla deltagare i meddelandefältet. Kostnaden är 425 kr/person, där handledarbok och fika ingår. Vid kurstillfället, medtag giltig legitimation på alla deltagare. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader.

Tillstånd och riskutbildning för körkort i Bollebygd – och i alla andra orter

KÖRKORTSTILLSTÅND

För att kunna påbörja din utbildning måste du ansöka om ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen. Tillståndet är ett bevis på att du får övningsköra och göra förarprovet. Tillståndet får du om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden. Kostnaden för körkortstillståndet är 150 kronor och är giltigt i 5 år. Läs mer om tillståndet och ansök via länken nedan.

HANDLEDARSTILLSTÅND

Vid privat övningskörning krävs det ett giltigt tillstånd även för handledaren. Tillståndet bevisar att du som handledare uppnår kraven som finns för att få vara handledare. Tillståndet kostar 50 kronor och är giltigt i 5 år. Läs mer om tillståndet och ansök via länken nedan.

RISKUTBILDNING 1 är en obligatorisk, teoretisk utbildning.

Utbildningen handlar om alkohol, övriga droger, trötthet och riskfyllda beteenden. Du kan med fördel boka in risk 1-utbildningen hos oss tidigt i din körkortsutbildning. Efter genomförd utbildning rapporterar vi detta till Transportstyrelsen och du blir därmed godkänd på riskutbildning 1. Både del 1 och 2 av riskutbildningen måste vara genomförda och godkända innan kunskapsprov och körprov genomförs.

Efter riskettan ska du ha kunskaper om rattfylleri, drogmissbruk och trötthet inom dessa aspekter:
Omfattning
Risker
Konsekvenser
Påverkan på kroppen (kort- och långsiktig).
Undvikande (både själv och att hindra andra).
Reglerna för rattfylleri och trötthet i trafiken.
Olika gruppers olycksrisker (män–kvinnor, yngre–äldre).
Hur passagerare, mobiltelefonprat, stress med mera påverkar dig som förare.
Hur beteende och attityder påverkar trafiken.

RISKUTBILDNING 2

Riskutbildning 2 är också en obligatorisk, praktisk utbildning. Utbildningen genomförs i slutet av körkortsutbildningen och innebär körning på halkbana inklusive hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. En godkänd riskutbildning är giltig i 5 år. Både del 1 och 2 måste vara genomförda och godkända innan kunskapsprov och körprov genomförs.

Olika halkbanor har olika rutiner, men här kommer en generell bild av hur utbildningen kan gå till med introduktion, teori och andra övningar.

Legitimationskontroll (du måste kunna legitimera dig för att halkbanan ska kunna registrera ditt deltagande hos Transportstyrelsen).
Introduktion, alkotest, syfte och mål.
Du får testa hur det känns att krocka i cirka 7 km/h genom att åka i en stol ner för en liten ramp. Frivilligt moment.
Diskussion och reflektion.
Bromsning på torrt underlag
Bromsning på halt underlag
Kurvtagning på halt underlag